*uppdaterat* ”Där ingenting finns… ”

”Där ingenting finns kan inte ens själve satan hämta något.” – slovakiskt ordspråk

Det har väl knappast undgått någon att MSB har satt upp ett synnerligen ambitiöst mål: 40% av alla heltidsbrandmän som nyanställs 2014 ska vara kvinnor. Myndigheten försitter heller aldrig en chans att berätta hur mycket de gillar mångfald och runt om i landet startas det ena projektet efter det andra. Men denna högt aktade myndighet som i frågor rörande krisberedskap, olycksförebyggande och farliga ämnens hantering uttalar sig med den självklara auktoritet som kommer sig av gedigen kompetens och lång erfarenhet verkar ju vara totalt borta när det kommer till grundläggande matematik.

År 2008 var 67 av totalt 5 091 heltidsbrandmän kvinnor. Den 31 december 2010 var 118 av totalt 4 890 heltidsbrandmän kvinnor. Och då hade deras antal ändå mer än fyrdubblats åttadubblats sedan 2002 då de bara var 15 tappra själar. Deras andel av arbetsstyrkan ökade alltså från 0,27 % till 1,5 % 2,4 %. På deltidssidan ser det dock mycket bättre ut. 2008 var 382 av totalt 10 392 deltidsbrandmän kvinnor (3,6 %). Den 31 december 2010 var 441 deltidsbrandmän kvinnor (3,6 %), vilket innebär att deras antal nästan tredubblades6 8 år, från 167 kvinnor 2002. Andelen vaginaförsedda homo sapiens på våra heltidstationer må fortfarande vara pinsamt låg, men med den här takten – åttadubbling av antalet på 8 år – så skulle de penisförsedda vara i minoritet om mindre än 10 år! Kan MSB ha trott att de skulle kunna upprätthålla denna höga takt när de 2008 spände bågen så högt i sin femårsplan för jämställdhet och mångfald (varning för PDF)? För de kunde då rakt inte ha räknat antalet kvinnor som gick på deras nya, fina utbildning.

Under åren 2005-2009 var andelen kvinnliga antagna per termin i genomsnitt 14,0 % (som minst 9,2 % och som mest 18,8 %). Andelen kvinnliga sökanden per termin var under samma period i genomsnitt 10,6 % (som minst 8,1 % och som mest 11,6 %). Detta beror på det antagningssystem som användes och som fortfarande används, där skolbetyg är i stort sett det enda man tittar på.

Men hur man än räknar så kommer man inte upp i 40 % kvinnor bland de som antas till i stort sett DEN ENDA godtagna brandmansutbildningen. Det är därför som MSB:s mål är ett orealistiskt önsketänkande. Hade de däremot sagt ”om 15 år”, dvs. att målet skulle vara uppnått till 2024, så hade jag kunnat köpa det.

När man inte längre var beroende av att ha en kontakt på stationen för att över huvud taget få chansen att komma och visa upp sig så blev det givetvis lättare för både män och kvinnor att komma in i yrket. SMO-utbildningen startade 2003 och de gamla utbildningarna fasades ut. De sista omgångarna av 15-veckorskursen Brandman Heltid (BmH) gick genom systemet så sent som 2005. När jag våren 2009 strök omkring i korridorerna på MSB Revinge brukade jag slå ihjäl den beryktade dödtiden genom att spana efter kvinnliga ansikten på de gamla kursfoton som sitter på väggarna i den del av idrottshallen där elevernas omklädningsrum ligger. Hur ivrigt jag än spanade så hittade jag INTE EN ENDA kvinna på BmH från mitten av 80-talet fram till slutet av 90-talet. Däremot hittade jag några stycken på Brandman Deltid (BmD).

Att vi skulle bli ”jämställda” på bara 5 år trodde väl bara byxdressdamerna som aldrig satt sina moderiktiga pumps i en vagnhall. Hade MSB däremot satt upp sitt ambitiösa mål att vara genomfört 2024 – alltså gett det hela en 10-årsperiod – hade jag nog inte tappat det sista lilla förtroende jag hade kvar för denna en gång ärevördiga myndighet.

//Savox, gammal Revingit.

Uppdaterat: Tydligen fanns det fler kvinnliga brandmän än jag trodde i vårt land. Tack Pär Ström för länktipset! Jag ogillar starkt dina åsikter, men för din rätt att uttrycka dem skulle jag gå i krig. 😉

Nästa avsnitt: hur jämställdhetsarbetet i Revinge såg ut i praktiken – och varför genusprofeterna lyckades motarbeta sitt eget syfte.

Annonser
Det här inlägget postades i brandmän, genus, politiskt inkorrekt, skola, SMO och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s