Problemet med SMO del 2 – om rullbandstestet och Guldbojen

När intagningssystemet till SMO diskuteras kommer ibland frågan upp om det verkligen ska vara nödvändigt att avkräva de sökande ett intyg på genomfört rullbandstest medan man när det kommer till simkunnighet bara behöver kryssa i en ruta i ett internetformulär där man intygar att man skulle greja att ta Guldbojen (scrolla nedåt). Argumenten brukar handla om att det är bättre att man lämnar in ett intyg på att man avlagt godkända prov för Guldbojen – eftersom Guldbojen helt enkelt är svårare att lyckas med. För ett rullbandstest på 200 Watt, det klarar ju vem som helst som varit med på skolgympan! Ska det då inte räcka med att man kryssar i och skriver under på att man skulle klara av följande serie övningar.

  1. Klä dig i 24 kg larmutrustning (förutom mask och handskar). Stövlar/kängor byts ut mot gympadojor.
  2. Gå 8 minuter på ett rullband med en hastighet av 4,5 km/h. De sista 6 minutrarna ska bandet luta 8 grader (minut 1 och 2 lutar det 2,5 respektive 4 grader).
  3. Överlever du detta så har du en syreupptagningsförmåga på 38 ml/kg*min.

När man talar om att få kvinnor klarar rullbandstestet så är det alltså inte detta test man syftar på, utan ett annat test där belastningen är inställd på 250 Watt. Det är samma slags test som ovan, den enda skillnaden är att det ska gås i 5,6 km/h. Den kvinna eller man som klarar av detta har en syreupptagningsförmåga på 49 ml/kg*min. Och det får man inte av 2 gånger 45 minuters gå-lunka-löp i veckan – men man måste inte köra 2 pass om dagen heller, som de unga kvinnor som brukar gå ut och lipa i media ofta tror. 

För att förbättra sin kondition behöver man egentligen inte göra mer än att se till att bli hyfsat andfådd och svettig i 30 minuter åt gången, 3 gånger i veckan. Fast det som ger störst förbättring av resultaten i just detta test verkar ändå vara långintervaller 2 gånger i veckan.

Men anledningen till att man kräver intyg för just rullbandstestet är att en syreupptagningsförmåga på minst 38 ml/kg*min är vad lagen kräver av dig för att du överhuvudtaget ska få rökdyka (PDF-varning). Det finns ingen lag som säger att du behöver en guldboj till någonting.

Vilket osökt får mig att komma ihåg att när jag sökte till SMO för första gången (till vårterminen 2009) så skulle man bara kryssa i en ruta på en pappersblankett där man intygade att man kunde simma 200 meter. Plus att det var sista gången som man skulle göra ansökan på papper…

Det är ändå märkligare att man inte kräver något intyg för Guldbojen, eftersom det nuvarande systemet kan leda till – och har lett till – till att folk med monumentalt dålig vattenvana har kommit in på en utbildning som de har noll förutsättningar att klara en väsentlig del av. Jag vet, för jag var själv en av dem. Jag hade mer tur än jag förtjänade och klarade det elementära vattenvaneprovet på tredje och sista försöket, men jag var ändå helt klart sämst i två klasser på vattenlivräddning.

Och detta delvis av en ovanlig, men fullt förståelig anledning.

Slut kom//Savox

Annonser
Det här inlägget postades i brandmän, genus, media, räddningstjänst, skola, SMO, träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Problemet med SMO del 2 – om rullbandstestet och Guldbojen

  1. CFC skriver:

    Hej! Intressant inlägg, som tur är så kräver de intyg nu för tiden. Hur svårt är vattenvaneprovet? Hur genomförs det? Klarar man det utan problem om man klarat guldbojen? Tacksam för svar. Ha det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s