Får det lov att vara lite gummitårta, älskling?

Ingredienser: äggvita, Toblerone mjölkchoklad (12,5%) (socker, mjölkpulver, kakaosmör, kakaomassa, honung (3%), smörfett, mandel, (1,6%), emulgeringsmedel (sojalecitin), äggvita, arom), vegetabiliskt fett, vatten, grädde, mandel (7%),  aprikoskärnor, äggula, helmjölkspulver, kakaosmör, kärnmjölkspulver, kakaomassa, laktos, glukossirap, kakao, skummjölkspulver, stabiliseringsmedel (sorbitol, cellulosagummi, gellangummi), emulgeringsmedel (sojalecitin, mono- och diglyceriders mjölksyraestrar, mono- och diglycerider av fettsyror), salt, 

En grundregel är att ju mer tillkrånglad produkten är desto mer junk har man kört ned i den. Ett klockrent exempel på detta är den färdiga tårtan Almondy Toblerone med 34 ingredienser varav 5 är tillsatser med E-nummer: sorbitol (E420), gellangummi (E418), cellulosagummi (E469), mono- och diglycerider av fettsyror (E471) och mono- och diglyceriders mjölksyraestrar (E472b). Förvisso står Tobleronen för 10 av dessa – men måste man verkligen pula ned fyra emulgeringsmedel och tre stabiliserings-medel för att få fason på anrättningen?

Nästa gång jag känner för att frossa i något för att fira löningen så blir det banne mig något annat än en tårta fullpackad med CELLULOSAGUMMI.

Återigen, tack till Kostdoktorn för inspirationen.//Savox

Se även Är detta månne varan med flest tillsatser?

Annonser
Det här inlägget postades i mat & dryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Får det lov att vara lite gummitårta, älskling?

  1. stefan tingsvall skriver:

    egentligen letade jag efter gummitårtan en slags gropig cykelbana i väntan på att man äntligen skulle bygga örbyleden i stockholm vid sturebygränsen till örby, det fanns även en annan bana för att tävla med småglin i en granskogs barriär/häck på enskedefältet. Allt detta på 60-talet men den på enskedefältet (slutade i närheten av stallet) kommer jag inte ihåg namnet på.
    Stefan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s