*uppdaterat* Södertörn: no Swedish men need apply

När Simon Wallmark sökte sommarvikariat som brandman hos Södertörns Brandförsvarsförbund (SBFF) blev han inte ens kallad till tester – trots att han hade fullständig SMO-utbildning och dessutom hade gjort LIA hos dem. Anledning: han råkade vara en man av svensk härkomst. Nu har han anmält diskriminering och SBFF kan åka på ett skadestånd på 100 000 kr.

Jag har tjatat om det förut, men det verkar inte kunna tjatas nog om det här: de enda kvinnliga brandmän och SMO-elever jag träffat som tyckt att mönsterstationer, kvotering eller skrattretande låga fyskrav är något man bör satsa på har varit sådana som aldrig har lyft en hantel i hela sitt liv. Och normalt sett ändrar även dessa inställning senast under praktiken på station i termin 3. Det är sånt här som förstör allmänhetens förtroende för allt vad jämställdhets- och integrationsarbete heter, både i räddningstjänsten och i stort. Anställningsförfaranden som detta kommer på sikt att leda till en allmän misstro mot kvinnliga brandmän och även brandmän av ”annan etnisk bakgrund” som det så vackert heter. Tack och lov i så fall att en annan oftast passerar som svensk*.

Jag levde i en föreställning att Sverige trots allt var ett rättvist land och att det som avgjorde när man anställde brandmän var deras fallenhet för yrket och inget annat. Jag trodde fel.

Vakna människor!//Savox

PS. Ni som vill racka ned på ”kulturberikarna” och ”feminazismen” har inget att hämta här. Era inlägg kommer att sparas till eftervärlden i The Hall of Shame, androm till varnagel. D.S.

Uppdaterat 110712: nu har SvD Opinion och Sveriges Radio (mest information) också tagit upp fallet.

*”passera som svensk” kommer från det gamla amerikanska uttrycket ”pass as white”, som syftade på människor som var ättlingar till svarta slavar men ändå var såpass ljusa i hyn att de blev behandlade som de vita.

Annonser
Det här inlägget postades i brandmän, genus, media, MSB, politiskt inkorrekt, räddningstjänst, skola, SMO, träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till *uppdaterat* Södertörn: no Swedish men need apply

 1. Jocke skriver:

  Tyvärr så kan man bara diskiminera minoriteter och kön…

  • Savox skriver:

   Juridiskt sett kan faktiskt även vita män bli diskriminerade. För några år sedan var det Uppsala Universitet som åkte på skadestånd för att de hade låtit studenter med utländskt klingande efternamn få förtur till juristutbildningen. Och sen Statens Lantbruksuniversitet blivit stämda för att kvinnor som tillhört en mycket liten kvotgrupp (folkhögskola, normalt ca 10% av de som antas – dvs. 3-4 per klass) blev bortsorterade till förmån för män med samma studieomdöme.

   Grejen är den att på folkhögskolan får du bara studieomdömen från 1-5 där 3 är godkänt, så du söker till din högskoleutbildning med hela poäng i form av meritvärdet 3, 4 eller 5 och inte t.ex. 17,59, 18,02 eller 20,00 som om du söker på dina gymnasiebetyg, då en hundradels poäng kan vara det som krossar någon annans dröm.

 2. Jocke skriver:

  Det är olika lagstiftningar. Högskolorna har en egen lag. Lag om likabehandling av studenter i högskolan: http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20011286.HTM

  Den ”vanliga” diskrimineringslagen finner du här: http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20080567.htm

 3. Savox skriver:

  Man ändrade praxis efter fallet med SLU. Däremot – SMO, sotarutbildningen och polisutbildningen lyder inte under högskolornas lagar utan under sina egna förordningar och får alltså prioritera kvinnor när det handlar om DEN ALLRA SISTA PLATSEN. Så ju mindre kvotgrupp man konkurrerar i desto lättare att bli bortsorterad. 😦

  Förordning om utbildning i skydd mot olyckor:
  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20030477.htm

 4. Jocke skriver:

  Tidigare så stod det i antagningsreglerna att vid lika meritvärde så skall platsen gå till en kvinna. Numera står det att den platsen skall gå till det underrepresenterade könet, och för SMO-utbildningen så blir det naturligt att det då går till en kvinna. Men går du sedan till läkarutbildningen så kommer det bli en man som blir antagen eftersom männen är underrepresenterade där.

  Att jag länkade till de olika lagarna var för att jag fick känslan att du hade blandat ihop det hela. De som har fått skadestånd från universiteten har fått det eftersom det har brutits mot lagen om likabehandling inom högskolorna. Jag är inte särskilt insatt i den, men destå mer i den ”vanliga” diskrimineringslagen. Den säger att man enbart kan diskriminera en minoritet.

  Som du ser i din länk så har det dessutom antagningsreglerna ändrats så att nu går inte platsen till det underrepresenterade könet… Det är lottning eller intervjuer och prover. Eftersom intervjuer och prover är tämligen bökigt att genomföra så kommer lotten att få avgöra vem som får den sista platsen.

 5. Savox skriver:

  Lottning är väl det minst diskriminerande i sammanhanget så det kan jag köpa, det är bättre än att låta någon särskild grupp gå före.

  När folk annars beklagar sig i olika sammanhang över att det är svårt att komma in på de attraktiva utbildningarna när man kompletterat sina betyg så brukar jag ge dem rådet att skriva högskoleprovet också, för så tillsätts ca 30% av alla platser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s