En sk. ”episk fadäs” av Lunds kommun

Jag är medveten om att detta är gammal skåpmat vid det här laget, men historien om hjärtstartaren i Genarp ger ändå en hint om kommunernas känsla för förebyggandearbete i allmänhet.

Skånskan: Okänd hjärtstartare flyttas till matbutik

Denna gång var det Lunds kommun som fick löpa gatlopp i lokalpressen för sin oförmåga att tänka längre än näsan räcker. För vad är egentligen syftet med att ha en defibrillator (vi i branschen kallar den kort och gott för deff) på allmän plats? Jo, att allmänheten ska kunna använda den om behovet uppstår. Och väl medvetna(?) om detta placerade de då Genarps dyrköpta apparat på byns medborgarkontor (ja, det är förvisso årets öppettider men det var nog inte öppet oftare år 2011).

Image

Visst kan man tycka att det är slöseri att köpa en snordyr deff när man får tre larm om hjärtstopp varje år i området och räddningstjänsten dessutom redan har sådana på bilarna. Men samtidigt kan man också tycka att ska det nu vara, så ska det vara ordentligt! Ska man nu tvunget lägga pengar på en deff till allmänheten är det lika bra att se till att (1) att folk överhuvudtaget vet att det finns en och (2) att de faktiskt kan få tag på den när skiten åker i fläkten. Om inte deltidskåren hade tryckt på och fått apparaten flyttad till Coop Konsum hade jepparna på kommunkontoret lika gärna kunnat ta 16 000 kronor plus moms och åka till bytorget i Genarp och där göra en sk. ”Gudrun light”, för det hade gjort precis lika mycket nytta.

Stay safe all.//Savox

Annonser
Det här inlägget postades i brandmän, media, räddningstjänst, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s